HEM / Värt att veta / Hjärtsäker zon

Hjärtsäker zon - Svensk standard

Vi hjälper er att bli en Hjärtsäker Zon, en ny unik standard för god beredskap vid plötsligt hjärtstopp och hjärtstartare i offentlig miljö.

Hjärtsäker Zon är en svensk standard skapad för företag och organisationer att uppnå en god beredskap för plötsligt hjärtstopp genom att ge rekommendationer för utbildning, placering, information och underhåll av hjärtstartaren.

Genom att vara en Hjärtsäker Zon har ni beredskap

Varje år drabbas 10 000 personer i Sverige av plötsligt hjärtstopp, bara 600 överlever. Om fler personer utbildas kan hjärt-lungräddning och det finns fler hjärtstartare tillgängliga så kan fler överleva. Genom att vara en Hjärtsäker Zon har man beredskap om ett plötsligt hjärtstopp skulle inträffa och visar omtanke för sina gäster, besökare, kunder och anställda. Som en Hjärtsäker Zon tar man också ett aktivt och långsiktigt beslut där ni har en plan för underhåll av era hjärtstartare och personalens kompetens.

Vi hjälper dig!

Vi är experter på hjärtstartare & Hjärt-Lungräddning (HLR).
Fyll i formuläret så kontaktar vi dig!


Inget bindande - Svar inom 24 timmar.

Det här gör vi för att ni ska kunna leva upp till standarden Hjärtsäker Zon: 

  • Vi utbildar medarbetare hos er enlighet med standarden SIS 280000 och HLR-rådets riktlinjer. 
  • Vi väljer tillsammans med er en bra och lämplig hjärtstartare för era behov och egna interna krav. 
  • Vi skyltar upp. Alla skyltar för hjärtstartare ska se ut på ett och samma sätt. Hur dessa ska se ut är framtaget av den internationella livräddarorganisationen ILCOR och den europeiska motsvarigheten ERC. Denna formgivning är även den som rekommenderas av Svenska HLR-rådet. Vi ser till att rätt skylt är på rätt plats. 
  • Vi gör en noggrann analys av tydlig skyltning och placering av hjärtstartaren och placerar ut allt enligt gällande regler och nationella riktlinjer. 
  • En Hjärtsäker Zon ska ha god beredskap och larmrutiner för omhändertagande av hjärtstopp. Larmrutinerna ska vara väl dokumenterade och förankrade i verksamheten. Beredskap och larmrutiner för omhändertagandet av hjärtstopp baserar vi på ”Kedjan som räddar liv” som baseras på Svenska HLR-rådets riktlinjer, det ingår i vårt åtagande. Hjärtstartarspecialisten ger er marknadsföringsmaterial att använda både internt och externt för att kommunicera att ni är Hjärtsäker Zon. 
  • Vi guidar er rätt i registreringen till Hjärtstartarregistret anpassat för er verksamhet och önskemål. 
  • Vi tar ansvar för att innehavaren av SIS 280000: Hjärtsäker Zon ska ansvara för att praktisk repetition och övning genomförs enligt HLR-rådets rekommendationer minst en gång per år. 
  • Deltagarna bör ges regelbunden genomgång, minst en gång per år, av befintlig utrustning. Vi ser till att ni alltid tar del av de senaste informationen inom både utbildning- och produkt området i Sverige. Organisationer vi bevakar är HLR-Rådet, FDA (United States Food and Drug Administration), ERC (European Resuscitation Council), CEN (European Committee for Standardization), Läkemedelsverket, Socialstyrelsen, Arbetsmiljöverket, BFHS (Branschrådet för Hjärtstartare), med mera. 
  • Löpande underhåll och övervakning av hjärtstartaren och tillbehör som t ex batterier och elektroder ser vi till att det finns rutiner för hos er. Allt för att säkerställa en säker funktion av hjärtstartaren. 
  • Vi påminner i god tid när det är dags för byte av batteri eller elektroder. I våra service- och trygghetsavtal sker detta per automatik. Vi kan fjärrövervaka er hjärtstartare (förutsätter
  • Wifi eller 3G) dygnet runt alla dagar på året. Vi kontrollerar t ex att:
  • Hjärtstartarens självtest godkänts
  • Hjärtstartarens batteriet funktion säkerställts
  • Hjärtstartarens elektroder har giltigt hållbarhetsdatum. 
  • Efter en verklig händelse ser vi till att hjärtstartaren återställs i brukbart skick efter användning.

Om Hjärtsäker Zon 

Hjärt-Lungfondens projekt Hjärtsäkra Sverige resulterade bland annat i en ny svensk standard, så kallad Hjärtsäker Zon. Hjärtstartarspecialisten – Dahl Medical var samarbetspartner och certifierad utbildare i projektet Hjärtsäkra Sverige som startades i januari 2013 av Hjärt-Lungfonden. Projektet avslutades under 2015 och därefter deltog Hjärtstartarspecialisten – Dahl Medical tillsammans med Svenska HLR-rådet, Hjärt-Lungfonden, Svenska livräddningssällskapet samt tillverkare och utbildningsföretag i arbetet med den nya standarden SIS 28000 Hjärtsäker Zon.

Läs gärna mer om standarden här.

Hjärtstartarspecialisten har för att underlätta ditt val sammanställt fakta om olika modeller till en lättöverskådlig tabell. Jämför hjärtstartare för att hitta den som passar ditt behov.

Vi är specialister på hjärtstartare och vi hjälper dig att välja

Det kan vara svårt att veta vilken hjärtstartare som passar ditt behov bäst. Vi har sammanställt en lättöverskådlig tabell för att göra valet lite lättare.

Gå till jämförelsetabell

Prenumerera på nyheter och erbjudanden!

Fyll i din e-postadress nedan och klicka på prenumerera. Du kan när du vill avregistrera dig och du binder dig inte för något.